Dialogul în artele spectacolului dintre teatrele din Republica Moldova şi România (Revista ARTA, 2025)
Articolul îşi propune să pună în valoare colaborarea dintre teatrele din Republica Moldova şi cele din România, care a început în anii 90 ai secolului trecut. Pe parcursul a trei decenii şi ceva dialogul cultural dintre aceste două ţări a evaluat sub cele mai diverse aspecte: întâlniri de creaţie, turnee, participări la festivalurile internaţionale de teatru, schimb de spectacole, proiecte comune etc., ce scot în evidenţă competitivitatea teatrelor noastre de a se ralia la comunitatea teatrală atât din spaţiu românesc, cât şi la cea europeană. O experienţă aparte sunt proiectele comune, precum ar fi spectacolul O sută minute de libertate, montat de Teatrul „Satiricus” în comun cu Teatrul „Radu Stanca” din Sibiu, acesta fiind primul proiect sui-generis de colaborare teatrală între România şi Republica Moldova; sau spectacolul „...Escu” – o coproducţie dintre Teatrul „Stela Popescu” din Bucureşti şi „Satiricus I.L. Caragiale” din Chişinău, realizat sub genericul „Împreună prin teatru”. Dialogul în artele spectacolului s-a materializat printr-o serie de parteneriate şi proiecte comune precum: Unire prin cultură, Proiectul ChişinăuBucureşti: împreună prin teatru şi altele. Un eveniment încetăţenit în peisajul teatral autohton este „Reuniunea teatrelor naţionale româneşti”, organizat de Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” şi ajuns la ediţia a X-a.