Evoluţia socio-culturală a teatrului de operă: de la modernism la inovaţie digitală (Revista ARTA, 2025)
Odată cu declinul realismului şi ascensiunea modernismului, teatrul de operă a trecut printr-o evoluţie complexă, modelată de transformările socio-culturale şi de progresul tehnologic, care au redefinit întregul spectru artistic. Modernismul şi avangardismul au revoluţionat normele estetice ale artei operistice, deschizând calea unor tehnici şi teme noi. Postmodernismul a schimbat radical perspectiva asupra scenei lirice, contestând normele culturale şi transformând-o într-un spaţiu de experimentare şi pluralism. Impactul tehnologiei şi inovaţiile digitale au remodelat atât forma, cât şi conţinutul acestei arte, creând noi modalităţi de exprimare. Totodată, tehnologiile digitale au democratizat accesul la operă şi au facilitat interconectarea culturală. Prezenta analiză explorează evoluţia socio-culturală a teatrului de operă, începând cu modernismul şi continuând cu inovaţiile digitale contemporane.
Keywords: teatru de operă; teatru liric; evoluţie socio-culturală; transformări culturale; modernism; postmodernism; inovaţie digitală; experimentare artistică