Din istoria și istoriografia arheologiei moldovenești. Studiu de caz: Evul Mediu Timpuriu - Musteata, Sergiu (Revista Arheologică, 2025)
Studiul de față propune o analiză istoriografică a cercetărilor dedicate evului mediu timpuriu (secolele VI-XIII) în spațiul pruto-nistrean. Dezvoltarea arheologiei medievale timpurii în RSS Moldovenească a fost modelată de regimul sovietic. Acest cadru doctrinar a generat interpretări distorsionate, construite pe o paradigmă slavo-centrică care a minimalizat constant contribuțiile populației autohtone romanizate și a redus diversitatea etnoculturală a regiunii. Articolul examinează evoluția cercetărilor arheologice prin identificarea etapelor principale, a mecanismelor de control instituțional, a tensiunilor metodologice și a strategiilor de rescriere a istoriei în scop ideologic. Sunt analizate atât direcțiile oficiale de interpretare, cât și reacțiile critice ale unor cercetători marginalizați pentru pozițiile lor autonome. Prin reevaluarea documentelor de arhivă, a publicațiilor din perioada sovietică și a contribuțiilor apărute după 1991, studiul reconstruiește dinamica cercetărilor arheologice a spațiului pruto-nistrean din perioada sovietică. După proclamarea independenței Republicii Moldova, eliberarea mediului academic de sub presiunea ideologică a permis restabilirea unui cadru interpretativ independent, interdisciplinar și dezideologizat. Studiul de față reflectă acest efort de reconstrucție epistemologică, oferind un model interpretativ coerent, adaptat standardelor academice actuale.
Keywords: arheologie medievală timpurie; spațiul pruto-nistrean; RSS Moldovenească; ideologie sovietică