Cercetarea relocărilor istorico-arheologice ale orașului Ganja pe baza studiului mostrelor de meșteșuguri - Hasanov, Elnur (Revista Arheologică, 2025)
În articol, pe baza a numeroase lucrări științifice, sunt studiate motivele deplasării orașului Ganja, care are un trecut istoric foarte vechi și onorabil, în diferite momente, condițiile care au făcut posibilă schimbarea istorică și geografică a zonei, sursele scrise, materiale arheologice și etnografice. Pe baza diferitelor expediții arheologice și etnografice locale și internaționale efectuate de cercetători și arheologi locali și străini pe teritoriul orașului în ultimele două secole, vârsta istorică și cronologică a Ganja ca centru cultural urban și strămutarea sa în diferite etape ale indicatorilor, au fost studiate pe baza datelor științifice. În rezultatul cercetărilor, pentru prima dată a fost întocmită o secvență a mișcărilor istorice și geografice ale orașului Ganja pe baza surselor științifice relevante, a documentelor și manuscriselor incontestabile ale etapei moderne în conformitate cu periodizarea cronologică, precum și a monumentelor istorice, a mostrelor de cultură materială legate de perioadele de mișcare a orașului care au fost observate de cel puțin cinci ori, reflectă informații despre materialele arheologice și etnografice. În articol au fost luate în considerare numărul, structura și caracteristicile numeroaselor sale cartiere rezidențiale istorice, care sunt dovezi ale strămutării orașului Ganja, împreună cu monumentele arhitecturale imobile găsite în aceste zone, au fost studiate meșteșugurile aparținând diferitelor etape.