O așezare cu urme de locuire din eneolitic și perioada romană târzie descoperită la Calarașovca (r-nul Ocnița) - Ovcearov, Natalia; Vornic, Vlad; Matveev, Sergiu; Popovici, Sergiu (Revista Arheologică, 2025)
În vara anului 2023, în raza unor localități din microzona Calarașovca (r-nul Ocnița) – s. Arionești (r-nul Soroca) au fost întreprinse cercetări arheologice de suprafață, fiind documentate mai multe situri arheologice. Un loc distinct între ele îl ocupă situl desemnat cu numele Calarașovca XIII de pe suprafața căruia au fost recuperate mai multe artefacte. Câteva fragmente ceramice documentează un nivel de locuire sporadică care se încadrează în cultura Sântana de Mureș-Cerneahov din sec. IV e.n. Cele mai numeroase artefacte: unelte de silex, fragmente de vase și o statuetă din lut ars au fost atribuite comunităților PrecucuteniTripolie A. Numărul mare de piese din silex, aflate la diferite etape de prelucrare, a permis stabilirea particularităților industriei litice a comunității eneolitice de la Calarașovca XIII.