Topal, Pumnale-grifon de tip Issyk și akinakai din estul Eurasiei. Almaty: NITSIA Begazy-Tasmola, 2024, 223 p., ISBN 978-601-7106-96-6] - Matveev, Sergiu (Revista Arheologică, 2025)
Monografia lui D. Topal „Грифовые кинжалы типа Иссык и акинаки востока Евразии / Pumnale-grifon de tip Issyk și akinakai din estul Eurasiei” a văzut lumina tiparului sub egida Academiei din Kazahstan, fiind dedicată celei de-a 100-a aniversări a nașterii lui Kimal Akishev. Pe parcursul celor 223 de pagini autorul realizează o radiografie detaliată a armelor cu lamă din perioada scitică, în special a akinakai și a pumnalelor cu mâner cu grifon, însumând o contribuție semnificativă la știința arheologică. Lucrarea se concentrează asupra cercetării de akinakai din Eurasia, acordând o atenție deosebită tipologiilor regionale ale armelor, evoluției acestora și rolului lor în cultura și viața rituală a nomazilor. Astfel, avem în față o extensie a cercetării cuprinsă în teza de doctorat a lui D. Topal publicată în anul 2021 [Topal 2021]. Pe paginile lucrării sunt analizate atât particularitățile tipologice ale armelor, cât și semnificația lor culturală și religioasă, ceea ce conferă studiului un caracter complex. Autorul subliniază importanța spadelor și pumnalelor de tip akinakes nu doar ca arme, ci și ca simbol al statutului social.