Varegii pe ruta nipreană: un studiu al descoperirilor metalice din secolele X-XII - Videiko, Mykhailo; Hoshko, Tatiana (Revista Arheologică, 2025)
Ruta comercială pe râul Nipru din secolele IX-XIII a fost un loc de întâlnire pentru diferite popoare și culturi. Un loc important printre acestea era ocupat de varegi, popoare din Scandinavia. Acum este clar că procesul de colectare a informațiilor despre descoperirile legate de această epocă este departe de a fi complet. Publicația prezintă rezultatele unui studiu similar asupra a 14 piese din metale neferoase, inclusiv fragmente. Acestea au fost selectate din Muzeul Arheologic Regional din Kiev, situat în Trypillya. Datarea majorității produselor analizate se încadrează în secolul al X-lea, perioada formării statului cu centrul în Kiev. Concentrarea descoperirilor în jurul rutei niprene confirmă informațiile din cronici și alte surse despre activitatea comercială și participanții la aceasta în regiune în această perioadă. Probele conțin elemente ale costumelor atât masculine, cât și feminine, care se disting în mod evident pe fondul tradițiilor locale. Aceste obiecte au analogii atât în Scandinavia, cât și pe coasta Mării Baltice. Prezența impurităților naturale de As și Sb, care diferențiază aceste probe de metalul utilizat în nordul Rusiei, este interesantă. Rezultatul principal este obținerea de informații care completează baza de date privind compoziția chimică a produselor din perioada Rusiei.