Noi date despre așezarea fortificată din epoca târzie a fierului de la Ibăneşti „Cetatea Măgurei” - Rusu, Irina; Ignatescu, Sorin (Revista Arheologică, 2025)
În articolul de faţă sunt prezentate rezultatele cercetării parțiale ale unei locuinţe identificate în incinta aşezării fortificate de la Ibăneşti (jud. Botoşani, România). Importanţa publicării locuinţei derivă din faptul că este prima structură de habitat identificată pe suprafața acestui sit. După formă şi inventar, această locuinţă îşi găseşte analogii în alte aşezări datate la începutul celei de-a doua epoci a fierului. Pe lângă aceasta, autorii subliniază cele mai importante momente din istoria cercetării aşezării de la Ibăneşti, aducând câteva noi precizări despre forma şi elementele componente ale sistemului defensiv.